7 april 2007
Groot event in de militaire ruitersport op 7.7.7

Op zaterdag 7 juli 2007 vindt op Landgoed Maarsbergen een groot event in de militaire ruitersport plaats. Die dag is er een programma vol dressuur, springen, Olympische Moderne Vijfkamp en uiteraard het hoogste niveau van de militaire ruitersport: het Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd. Hand in hand hiermee kunnen het Militair Ruiterbewijs (MRb), het Militair Ruiterbewijs in Zilver (MRbZ) en het Militair Ruiterbewijs in Goud (MRbG) worden behaald.

 

Militaire ruiters kunnen die zaterdag deelnemen aan de volgende activiteiten:

 

  • een MRb-examen (het derde van vijf MRb-examens in 2007)

  • de enige MRbZ-Caprilliproef in 2007 (tweede stap op weg naar MRbG)

  • een trial ter kennismaking met de onderdelen paardrijden, lopen en schieten uit de Olympische Moderne Vijfkamp: (een derde stap naar MRbG) en

  • en uiteraard de onderdelen springen, dressuur en cross uit het Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd (waarmee MRbZ of MRbG kan worden behaald).  

 

Meer informatie over MRb, MRbZ en MRbG op www.militairruiterbewijs.nl.

 

Het 400 ha grote Landgoed Maarsbergen op de grens van Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei kwam in 1882 in eigendom van de familie Godin de Beaufort en is historisch met de (militaire) ruitersport verbonden. Zo zette Jan Willem Godin de Beaufort in mei 1903 als Luitenant der Cavalerie een nog altijd unieke prestatie neer door met het paard Mascotte de afstand Amsterdam-Wenen (1.224km) in 10 dagen af te leggen - wat overeenkomt met 10 achtereenvolgende enduranceritten van ruim 120 km per dag. Ook trainden de Olympische ploegen voor de Moderne Vijfkamp hier toen hij van 1916 tot 1936 voorzitter was van de (huidige) Nederlandse Vijfkampbond. Zijn kleindochter mr J.W.H. van der Goes-Petter (MRbG) – ook Eerste luitenant (R) der Cavalerie - werd meervoudig Nationaal Militair Kampioen in de Samengestelde Wedstrijd, die hier sinds 2002 onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging ‘Te Paard!’ worden georganiseerd.

 

Willemina van der Goes-Petter: ‘Mede door het succes van het Militair Ruiterbewijs groeien de kwaliteit en het deelnemersveld snel. Er zijn al meer dan 120 gebrevetteerde ruiters. Zo zien we inmiddels SGW-ruiters uit de Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee, waaronder veel beroepsmilitairen. Er is beslist ruimte voor groei, want er zijn veel meer militairen die goed kunnen paardrijden. Verder dragen weliswaar al 40% van de gebrevetteerde ruiters Zilver en 15% Goud, en hebben velen ooit het Nationale Vijfkampkruis in de Olympische Moderne Vijfkamp gehaald - maar slechts zeer weinigen hebben ooit beide gehaald. Wij denken dus dat de combinatie van al deze vormen van militaire ruitersport op één dag een prachtige gelegenheid biedt om bij elkaar te kijken, van elkaar te leren, in de toekomst op meer onderdelen deel te nemen, en misschien zelfs ook MRbZ of MRbG te halen. We rekenen daarom met veel deelnemers en belangstellenden op zaterdag 7 juli 2007: 7-7- 7’ .

 

Meer informatie en alle regels op www.militairruiterbewijs.nl. Inschrijvingen voor MRb- en MRbZ-examens uitsluitend via www.militairruiterbewijs.nl, voor de Militair Kampioenschappen Dressuur en Springen uitsluitend via www.mrvtepaard.nl, voor de Olympische Moderne Vijfkamp uitsluitend via www.vijfkamp.nl en voor het Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd uitsluitend via www.sgwmaarsbergen.nl.

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl.

 Springen is een onderdeel bij het examen voor het Militair Ruiterbewijs, de Caprilliproef voor Militair Ruiterbewijs in Zilver, de Olympische Moderne Vijfkamp en de laatste vereiste voor het Militair Ruiterbewijs in Goud: de Samengestelde Wedstrijd. Op de foto luitenant Alexander Knottenbelt boven de sprong