17 april 2010
Op naar Zilver of Goud deze zomer!

Deze zomer zijn er maar liefst zes events om te upgraden naar het Militair Ruiterbewijs in Zilver (MRbZ) of Goud (MRbG):

 

 1. de Caprilliproef op het Militair Ruitersportcentrum in Amersfoort (zondag 30 mei 2010)
 2. het Nationaal Militair Kampioenschap Dressuur op Stal Groenendaal in Bunschoten (vrijdag 11 juni 2010)
 3. het Nationaal Militair Kampioenschap Springen op Stal Groenendaal in Bunschoten (vrijdag 11 juni 2010)
 4. het Nationaal Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd op Landgoed Maarsbergen (vrijdag-zaterdag 2-3 juli 2010)
 5. de Olympische Moderne Vijfkamp rond het Militair Ruitersportcentrum in Amersfoort (zaterdag-zondag 25-26 september 2010) en
 6. de Caprilliproef op de Manege Gele Rijders in 't Harde (zaterdag 2 oktober 2010).

 

Klik in de tabel hieronder voor meer informatie en om je op tijd in te schrijven.

 

datum 

event 

locatie 

Zilver/Goud 

aanmelden 

30 mei

Caprilliproef 

Amersfoort

MRbZ

voor 15 mei 

11 juni

NMK Dressuur 

Bunschoten 

MRbZ

voor 4 juni 

11 juni

NMK Springen 

Bunschoten 

MRbZ

voor 4 juni 

2-3 juli

NMK Eventing 

Maarsbergen 

MRbZ, MRbG

voor 1 juni 

26 sept

Vijfkamp 

Amersfoort 

MRbG

voor 11 sept 

2 okt

Caprilliproef 

‘t Harde 

MRbZ

voor 19 sept 

 

Militair Ruiterbewijs in Zilver
Het Militair Ruiterbewijs in Zilver wordt uitgereikt aan ruiters die het Militair Ruiterbewijs hebben behaald en bovendien aan één van de volgende vier voorwaarden (naar keuze) hebben voldaan:

 

 1. het behaald hebben van de Caprilliproef voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver
 2. het behaald hebben van de positie van (Nationaal) Militair Kampioen Dressuur of winnaar van de zwaarst uitgeschreven klasse (al dan niet in handicap) op een (Nationaal) Militair Kampioenschap Dressuur, mits minimaal in klasse L1
 3. het behaald hebben van de positie van (Nationaal) Militair Kampioen Springen of winnaar van de zwaarst uitgeschreven klasse (al dan niet in handicap) op een (Nationaal) Militair Kampioenschap Springen, mits minimaal in klasse L of
 4. het uitgereden hebben van het (Nationaal) Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd in enige klasse (inclusief de oefenrubriek BB, mits in alle drie onderdelen).

 

Militair Ruiterbewijs in Goud
Het Militair Ruiterbewijs in Goud wordt uitgereikt aan ruiters die het Militair Ruiterbewijs hebben behaald en bovendien aan één van de volgende drie voorwaarden (naar keuze) hebben voldaan:

 

 1. het behaald hebben van de positie van (Nationaal) Militair Kampioen Samengestelde Wedstrijd of winnaar van de zwaarst uitgeschreven klasse (al dan niet in handicap) op een (Nationaal) Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd, mits minimaal in klasse L of
 2. het voldaan hebben aan eis A of B hieronder, plus het tweemaal uitgereden hebben van het (Nationaal) Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd (beide minimaal in klasse B) of
 3. het voldaan hebben aan eis A of B hieronder, plus het voldaan hebben aan eis C, D of E hieronder, plus het uitgereden hebben van het (Nationaal) Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd (minimaal in klasse B)

  waarbij de vereisten A-E zijn:

 

 1. het behaald hebben van de Caprilliproef voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver
 2. het uitgereden hebben van het (Nationaal) Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd in enige klasse (inclusief de oefenrubriek BB, mits in alle drie onderdelen)
 3. het behaald hebben van de positie van (Nationaal) Militair Kampioen Dressuur of winnaar van de zwaarst uitgeschreven klasse (al dan niet in handicap) op een (Nationaal) Militair Kampioenschap Dressuur, mits minimaal in klasse L1
 4. het behaald hebben van de positie van (Nationaal) Militair Kampioen Springen of winnaar van de zwaarst uitgeschreven klasse (al dan niet in handicap) op een (Nationaal) Militair Kampioenschap Springen, mits minimaal in klasse L en/of
 5. het behaald hebben van de eis voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF op het onderdeel paardrijden in de Olympische Moderne Vijfkamp.

 

Het Militair Ruiterbewijs in Goud kan aldus worden behaald door ruiters die de proeven van bekwaamheid hebben behaald in alle takken van de militaire ruitersport: het escorterijden, springen, dressuur, de Olympische Moderne Vijfkamp en/of de samengestelde wedstrijd (eventing).

 

Ruiters die in aanmerking menen te (zullen) komen voor MRbZ of MRbG dienen dit schriftelijk onderbouwd via secretaris@militairruiterbewijs.nl kenbaar te maken tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan c.q. tot uiterlijk drie jaar na de (laatste voor de aanvraag) relevante prestatie.

 

Inschrijven en deelnemen 

Kijk op www.militairruiterbewijs.nl voor alle regels; klik in de tabel hierboven om je in te schrijven. Ook toeschouwers en vrijwilligers van harte welkom. Wil je meedoen en zoek je een goed spring- of crosspaard?. Klik hier om contact te leggen met Stal de Rietvenne: 30 springpaarden die op aanvraag kunnen worden gehuurd en naar deze ruitersportevents worden ingereden.

 

Militair Ruiterbewijs (standaard) 

Ook zijn er dit jaar nog twee gelegenheden om het Militair Ruiterbewijs (standaard: MRb) te behalen: op zondag 30 mei op het Militair Ruitersportcentrum in Amersfoort en op zaterdag 2 oktober op de Manege Gele Rijders in ’t Harde.

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl.

 Wachtmeester Stephanie Gog behaalde op 11 april in Rotterdam het Militair Ruiterbewijs