28 februari 2010
Nieuwe Afdeling 's-Gravenhage stelt MRb als doel

Naast afdelingen in Amersfoort, Amsterdam, ’t Harde, Havelte, Oirschot en Rotterdam is op maandag 22 februari 2010 de Afdeling 's-Gravenhage van de Militaire Ruitersportvereniging "Te Paard!" (MRV) officieel heropgericht. De afdeling komt bijeen in de 's-Gravenhaagse Stadsrijschool aan de Kazernestraat, direct achter het Lange Voorhout en naast de Hoge Raad der Nederlanden in hartje Den Haag. 

 

De voorzitter van de MRV, Brigadegeneraal der Cavalerie bd Paul Kautz, bekrachtigde de heroprichting met een oorkonde en een feestelijke toespraak in het bijzijn van vertegenwoordigers van het Militaire Huis van H.M. de Koningin, het Corps Diplomatique, de Gemeente 's-Gravenhage en vele organisaties die in de ruitersport actief zijn. 

 

Het bestuur van de Afdeling 's-Gravenhage constitueerde zich als volgt: 

 

  • voorzitter: Majoor der Huzaren Harry Kampen
  • secretaris: Ritmeester der Cavalerie ir Peter-Jan Bosch
  • penningmeester: Eerste luitenant (R) der Huzaren drs Dimitri Griffioen.

 

De ’s-Gravenhaagsche Stadsrijschool stamt uit 1806 en is daarmee de oudste manege in Nederland ( klik hier voor de geschiedenis). Een van de bekendste meest succesvolle ruiters die hier leerde paardrijden was Charles Pahud de Mortanges (1896-1971), Luitenant-generaal der Cavalerie en Adjudant-generaal van H.M. de Koningin, die met de paarden Johnny Walker en Marcroix goud won in de samengestelde wedstrijd (ook wel ‘military’ of‘eventing’) op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs, 1928 in Amsterdam en 1932 in Los Angeles.  

 

De leden van de Afdeling 's-Gravenhage zijn actief dienende beroeps- en reservemilitairen uit alle krijgsmachtdelen en rijden op maandagavond. Er zijn vier lesuren waarin dressuur, springen, formatierijden en bereden wapenvaardigheid worden beoefend - zowel door beginners als gevorderden. Daarnaast worden terreinritten georganiseerd en wedstrijden bezocht. Alle leden bezitten of worden begeleid in het opwerken naar het niveau van het Militair Ruiterbewijs. Voor militairen die in (de omgeving van) Den Haag wonen of werken biedt de Afdeling 's-Gravenhage uitstekende gelegenheid om rijvaardigheid aan te leren, te onderhouden of te vergroten. Klik  hier voor aanmeldingen.  

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl.  

 Het wapen van de Gemeente ’s-Gravenhage (‘in goud een stappende ooivaar van natuurlijke kleur in deszelfs bek een paling van sabel’) prijkt op de korte zijde van de 's-Gravenhaagse Stadsrijschool