15 juli 2008
100e Militair Ruiterbewijs uitgereikt

Bij het MRb-examen op het Militair Ruitersportcentrum in Amersfoort is het 100e brevet Militair Ruiterbewijs uitgereikt aan Cadet van de Koninklijke Luchtmacht Sietske Mensing, cadet aan de Koninklijke Militaire Academie (NLDA).

 

Sinds de instelling van het Militair Ruiterbewijs in 2002 zijn er inmiddels 185 brevetten uitgereikt aan in totaal 141 ruiters: 100 Militair Ruiterbewijzen, 64 Militair Ruiterbewijzen in Zilver en 21 Militair Ruiterbewijzen in Goud.

 

Het Militair Ruiterbewijs is oorspronkelijk ontstaan uit de wens om een rijvaardigheidsproef in te stellen voor de bereden optredens met stang-en-trenshoofdstel en getrokken sabel tijdens de Grote Ceremoniën van Staat (Prinsjesdag, koninklijke huwelijken, inhuldingen en bijzettingen) en is inmiddels behaald door ruiters uit alle krijgsmachtdelen, voor een groot deel ook buiten de ere-escortes van de Bereden Wapens:

 

08.07.15 SMR newsflashgrafiek 

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl.  

 Cadet Sietske Mensing behaalde het Militair Ruiterbewijs bij eerste deelname (foto: Jan de Wit)