14 juni 2008
Twee nieuwe Nationaal Militair Kampioenen

Op vrijdag 13 juni 2008 werden de Nationaal Militair Kampioenschappen Dressuur en Springen verreden op het Militair Ruitersportcentrum in Amersfoort. Het evenement was illustratief voor de stijgende lijn in de militaire ruitersport:

 

  • meer deelnemende combinaties: 56 (48 in 2007)
  • meer deelnemende beroepsmilitairen: 70% (65% in 2007)
  • uit alle krijgsmachtdelen (met name ook Marechaussee en Luchtmacht).

 

Het Nationaal Militair Kampioenschap Dressuur werd gewonnen door Eerste luitenant van de Koninklijke Luchtmacht Edwin Hoogsteder, die met Salvador S in klasse Z2 de beste score neerzette van 25 dressuurcombinaties. Edwin nam de titel over van Eerste luitenant (R) van de Koninklijke Luchtmacht Annemarieke Roling en bleef vóór Wachtmeester 1 der Rijdende Artillerie Anica Kortekaas, die tweede werd.

 

Het Nationaal Militair Kampioenschap Springen werd gewonnen door Huzaar 1 Gert van den Hof, die uitkwam in Z en de beste prestaties neerzette van 31 springcombinaties. Gert nam de titel over van Adjudant der Huzaren Albert Lebon en bleef vóór Sergeant-majoor van het Korps Commandotroepen Rick Verheij, die tweede werd.

 

De kampioensbekers werden uitgereikt door Kolonel Bert Wassenaar, Stalmeester van H.M. de Koningin en voorzitter van de Militaire Ruitersportvereniging, onder wier auspiciën de Nationaal Militair Kampioenschappen worden georganiseerd.

 

Ruiters die het Militair Ruiterbewijs hebben behaald plus de titel Nationaal Militair Kampioen of Winnaar zwaarste klasse Dressuur of Springen ontvangen het Militair Ruiterbewijs in Zilver mits zij minimaal in L zijn uitgekomen in een klasse niet lager dan die waarin zij volgens het KNHS-reglement startgerechtigd zijn.

 

Op zondag 6 juli 2008 wordt het Nationaal Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd op Landgoed Maarsbergen georganiseerd, op basis waarvan het Militair Ruiterbewijs in Zilver of Goud kan worden behaald. Bovendien wordt diezelfde dag op Landgoed Maarsbergen de Caprilliproef voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver geëxamineerd. Kijk op www.militairruiterbewijs.nl voor de regels en om je in te schrijven.

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl.

 Huzaar Gert van den Hof, ruiter bij het Cavalerie Ere-Escorte: ‘Paard gisteravond gekocht ... springt alles ...’ (foto: Edwin van Huis)