24 september 2007
Opnieuw zes militaire ruiters op weg naar Goud

Dit weekeinde kwalificeerden opnieuw zes militaire ruiters voor een van de vereisten voor het Militair Ruiterbewijs in Goud (MRbG) door te slagen voor het onderdeel paardrijden in de Olympische Moderne Vijfkamp. Verder behaalden twee militaire ruiters het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp.

 

De Olympische Moderne Vijfkamp is een historisch aan de militaire ruitersport gelieerde multisport die sinds 1912 onderdeel uitmaakt van de Olympische Spelen. De onderdelen zijn oorspronkelijk gebaseerd op de militaire basisvaardigheden uit het begin van de 20e eeuw:

 

 1. lopen: 2-3 km veldloop (afstand afhankelijk van leeftijd)
 2. zwemmen: 100–200 m vrije slag (afstand afhankelijk van leeftijd)
 3. schieten: 20 schoten met luchtdrukpistool op 10 m afstand
 4. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer (victoire)
 5. paardrijden: 12 hindernissen op minimaal 90cm op een geloot paard.

 

Sporters die voldoen aan de prestatievereisten op alle 5 onderdelen ontvangen hiervoor het Nationale Vijfkampkruis, een in 1931 door NOC*NSF ingestelde onderscheiding voor fysieke prestaties. Klik hier voor meer informatie over het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF en de Olympische Moderne Vijfkamp.

 

Het Militair Ruiterbewijs in Goud (MRbG) kan onder andere worden behaald door a) het Militair Ruiterbewijs, b) het Militair Ruiterbewijs in Zilver en c) de eis voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF op het onderdeel paardrijden in de Olympische Moderne Vijfkamp te behalen, plus d) het Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd in de zwaarst uitgeschreven klasse uit te rijden.

 

De volgende militaire ruiters behaalden dit weekeinde de eis voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF op het onderdeel paardrijden in de Olympische Moderne Vijfkamp, en aldus punten op weg naar MRbG:

 

 • Majoor van de Logistiek Mark van de Watering
 • Ritmeester (R) der Huzaren drs Antoon Splinter
 • Eerste luitenant van de Koninklijke Luchtmacht ing Jeroen Luijten
 • Cadet-vaandrig Furlan Funke-Kaiser
 • Cadet-sergeant Jindra Bakker en
 • Adelborst Carmen Römer (Europees Kampioen Endurance 2006).

 

Onder hen werd het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF behaald door:

 

 • Ritmeester (R) der Huzaren drs Antoon Splinter
 • Cadet-vaandrig Furlan Funke-Kaiser.

 

Klik hier voor de regeling voor MRbG en hier voor de voorwaarden voor deelname aan het paardrijden in de Olympische Moderne Vijfkamp. Het volgende examen Militair Ruiterbewijs vindt plaats op zaterdag 28 oktober 2007 in Hardenberg; klik hier voor meer informatie over oefeningen uitvoering inclusief paard, stang-en-trens-hoofdstel en sabel ter plaatse.

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl. 

 Ritmeester Antoon Splinter behaalde dit weekeinde het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp en aldus punten op weg naar MRbG