4 september 2007
Voorbeeldproeven MRb en MRbZ

Ter voorbereiding op de examens voor het Militair Ruiterbewijs en MIlitair Ruiterbewijs in Zilver is op www.militairruiterbewijs.nl nu ook beeldmateriaal te zien ter illustratie van beide rijproeven.  

 

Het examen Militair Ruiterbewijs (MRb) bestaat uit drie onderdelen: de SRR-theorie, de SMR-theorie en de MRb-rijproef. De MRb-rijproef wordt gereden op stang-en-trenshoofdstel, gedeeltelijk ook met getrokken sabel, waarbij vier sprongen van maximaal 70 cm worden gemaakt. Klik hier voor beeldmateriaal over de MRb-rijproef verreden door Sergeant der Mariniers Arjen de Jong, die op 7 juli op Landgoed Maarsbergen met het paard Cavalier het Militair Ruiterbewijs behaalde.  

 

Het examen voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (MRbZ) kan alleen worden afgelegd door ruiters die MRb hebben behaald. Dit examen bestaat uit één onderdeel: een vrijwel geheel in verlichte zit verreden Caprilliproef bestaande uit dressuur, cavaletti en 5 sprongen van maximaal 80 cm. Klik hier voor beeldmateriaal over de MRbZ-rijproef verreden door Kolonel der Marechaussee en Stalmeester van H.M. de Koningin Bert Wassenaar, die op 7 juli op Landgoed Maarsbergen met het paard Egbert het Militair Ruiterbewijs in Zilver behaalde.  

 

Er zijn dit jaar nog twee MRb-examens en één MRbZ-examen:
 

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl. 

 Korporaal Marije van der Leeuw behaalde zowel MRb als MRbZ op de Manege Gele Rijders in 't Harde