29 april 2007
Zes militaire ruiters op weg naar Goud

Op 27-28 april werd het Nederlands Kampioenschap 2007 in de Olympische Moderne Vijfkamp georganiseerd in Schijndel en rond de sporthal van de Marinierskazerne in Doorn. Hierbij kwalificeerden zes militaire ruiters voor een van de vereisten voor het Militair Ruiterbewijs in Goud. Verder behaalden drie militaire ruiters het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF.

 

De Olympische Moderne Vijfkamp is een historisch aan de militaire ruitersport gelieerde multisport die sinds 1912 onderdeel uitmaakt van de Olympische Spelen. De onderdelen zijn oorspronkelijk gebaseerd op de militaire basisvaardigheden van de bereden wapens uit het begin van de 20e eeuw:

 

 1. lopen: 2- 3 km veldloop (afstand afhankelijk van leeftijd)
 2. zwemmen: 100–200m vrije slag (afstand afhankelijk van leeftijd)
 3. schieten: 20 schoten met luchtdrukpistool op 10m afstand
 4. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer (victoire)
 5. paardrijden: 12 hindernissen op minimaal 90 cm op een geloot springpaard.

 

Sporters die voldoen aan de prestatievereisten op alle 5 onderdelen ontvangen hiervoor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF, een in 1931 ingestelde, door de Minister van Defensie erkende onderscheiding. Klik hier voor meer informatie over het Nationale Vijfkampkruis en de Olympische Moderne Vijfkamp.

 

Eén van de routes naar het Militair Ruiterbewijs in Goud vereist a) het Militair Ruiterbewijs, b) het Militair Ruiterbewijs in Zilver en c) de eis voor het Nationale Vijfkampkruis op het onderdeel paardrijden in de Olympische Moderne Vijfkamp te behalen, plus d) het uitrijden van het Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd in de zwaarst uitgeschreven klasse.

 

Tijdens het NK 2007 behaalden de volgende militaire ruiters de eis voor het Nationale Vijfkampkruis op het onderdeel paardrijden in de Olympische Moderne Vijfkamp, en aldus punten op weg naar het Militair Ruiterbewijs in Goud:

 

 • Majoor der Huzaren Harry Kampen (MRb)
 • Eerste luitenant (R) der Huzaren Otto Klaver (MRbZ)
 • Eerste luitenant (R) der Huzaren Bart-Jan Roelofsz (MRbG)
 • Eerste luitenant (R) der Huzaren Elias Woudenberg (MRbZ)
 • Sergeant (R) der Mariniers Arjen de Jong
 • Rijder 1 Bob van Hout.

 

Onder hen werd het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF behaald door:

 

 • Majoor der Huzaren Harry Kampen (MRb);
 • Sergeant (R) der Mariniers Arjen de Jong;
 • Rijder 1 Bob van Hout.

 

Klik hier voor de regeling voor het Militair Ruiterbewijs in Goud, hier voor de voorwaarden voor deelname aan het paardrijden in de Olympische Moderne Vijfkamp en hier voor data en inschrijfmogelijkheden. Het volgende examen Militair Ruiterbewijs vindt plaats op 3 juni op het Militair Ruitersportcentrum in Amersfoort. Klik hier voor meer informatie over oefening en uitvoering inclusief paard, stang-en-trens-hoofdstel en sabel op het Militair Ruitersportcentrum.

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl. 

 Het Militair Ruiterbewijs geldt met ingang van 2008 als een van de toelatingseisen tot het paardrijden in de Olympische Moderne Vijfkamp