30 november 2006
Nieuw Militair Ruitertenue met MRb

Nadat de Commandant Landstrijdkrachten, Luitenant-generaal der Infanterie Peter van Uhm, de vaardigheidsemblemen van het Militair Ruiterbewijs en het nieuwe Militair Ruitertenue van de Koninklijke Landmacht (DT-Rij) heeft opgenomen in het nieuwe Tenuenvoorschrift van de Koninklijke Landmacht (klik hier), is nu ook de regeling voor verwerving van het nieuwe DT-Rij vastgelegd. Hierdoor wordt het mogelijk om het DT-Rij onder andere via het Militair Ruiterbewijs te verwerven.

 

Het DT-Rij bestaat onder meer uit een rijjasje, een rijbroek en een cap-overtrek in de kleurstelling van het nieuwe uniform van de Koninklijke Landmacht. Het DT-Rij wordt op rijkskosten verstrekt aan (op of na 1 september 2005) actief dienende beroepsmilitairen en (op of na 1 september 2005) actief dienende reservisten van de Koninklijke Landmacht die:

 

 

  1. voldaan hebben aan de eisen voor het Militair Ruiterbewijs of
  2. een via de MRV verkregen geldige startkaart van de KNHS in bezit hebben (springen: minimaal niveau B met 1 winstpunt; dressuur: minimaal niveau B met 5 winstpunten) of
  3. uitkomen voor de Militaire Ruiteréquipe van het Buro Internationale Militaire Sport (BIMS) of
  4. voldaan hebben aan de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF op het onderdeel springen in de Olympische Moderne Vijfkamp.

 

Ruiters in categorie 1 kunnen het DT-Rij via hun commandant aanvragen. Alle overige ruiters kunnen het DT-Rij aanvragen via de secretaris van de MRV door het betreffende aanvraagformulierop www.mrvtepaard.nl in te vullen. De uitleveringstermijn voor het DT-Rij bedraagt circa 8 weken na maatneming. 

 

Het vereiste tenue voor militairen van de Koninklijke Landmacht die deelnemen aan een examen van de Stichting Militair Ruiterbewijs wordt hierdoor als volgt:  

 

  • actief dienende beroepsmilitairen en actief reservisten die over het DT-Rij beschikken: DT-Rij
  • actief dienende beroepsmilitairen en actief reservisten die nog niet over het DT-Rij beschikken: uni-olijfkleurig DT-jasje (oude stijl) met zand-kleurige rijbroek, of anders officieel wedstrijdtenue volgens het KNHS-disciplinereglement dressuur
  • beroepsmilitairen bd en voormalig reservisten die de dienst voor 1 september 2005 hebben verlaten: uni-olijfkleurig DT-jasje (oude stijl) gecombineerd met zandkleurige rijbroek (mits zij conform de Regeling Statusvoorrechten Gewezen Militairen minimaal 15 jaar gediend hebben, inclusief reservistentijd), of anders officieel wedstrijdtenue volgens het KNHS-disciplinereglement dressuur.

 

Samengevat kunnen actief dienende beroepsmilitairen en actief reservisten van de Koninklijke Landmacht die een Militair Ruiterbewijs hebben behaald en lid zijn van de MRV het nieuwe Militair Rijtenue op rijkskosten aanvragen.

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl. 

 Overste Doug Alexander, commandant Regiment Huzaren Prins Alexander, en ritmeester-paardenarts Ruud van der Linde in het nieuwe militair rijtenue