mrb-standaard-klein

MRb theorie

De theorie voor het Militair Ruiterbewijs bestaat uit twee onderdelen: 

  • de theorie voor het Ruiterbewijs van de KNHS; en
  • de militaire theorie van de Stichting Militair Ruiterbewijs.

Beide examens worden in ‘multiple choice’-vorm getoetst tijdens door de Stichting Militair Ruiterbewijs georganiseerde examens.

  • Klik hier voor de militaire theorie van de Stichting Militair Ruiterbewijs.
  • De theorie vereist voor het Ruiterbewijs van de KNHS staat beschreven in de KNHS/FNRS-uitgave 'Haal je Ruiterbewijs met plezier', te bestellen via Media Boekservice (klik hier).  

 De theorie voor het Ruiterbewijs van de KNHS is niet vereist voor ruiters die het Ruiterbewijs of het Koetsiersbewijs van de KNHS reeds behaald hebben en voor ruiters die een ander bewijs kunnen overleggen waaruit naar het oordeel van de Stichting Militair Ruiterbewijs blijkt dat zij over vergelijkbare kennis en vaardigheden beschikken.

Ruiters die een theorieonderdeel niet behalen kunnen dit opnieuw afleggen tijdens een volgend examen van de Stichting Militair Ruiterbewijs of tijdens een examen van de KNHS. In het tweede geval dient de ruiter zelfstandig contact op te nemen met de KNHS. Indien een ruiter de rijproef wel behaalt maar een theorieonderdeel (of beide theorieonderdelen) niet, dan moet het betreffende theorieonderdeel (of in voorkomend geval beide theorieonderdelen) binnen twee jaar alsnog worden behaald. Daarna moet ook de rijproef opnieuw worden afgelegd om het Militair Ruiterbewijs te kunnen behalen.